HIRURGIJA

Opšta hirurgija. Osvrnućemo se na neke koje spadaju u oblast proktološke hirurgije i za kojima je potreba svakodnevna. Operacija hemoroida po Baron metodi je svakako elegantno rešenje za mnoge pacijente kod kojih ova bolest nije u odmaklom stadijumu. Intervencija se izvodi jednostavno sa specijalnim gumicama koje se kao omča plasiraju na koren hemoroida (posebnim instrumentom) i koji neosetno otpadnu nakon nekoliko dana.U ovoj (proktološkoj) oblasti veoma često susrećemo se sa pacijentima sa perianalnim fistulama, apscesima, fisurama (hroničnim i akutnim), pilonidalnim sinusima i sl.
Prim dr Vojimir Zađina je hirurg sa dugogodišnjim iskustvom, jedan od doajena I Hirurške klinike u Beogradu, godinama vodeći hirurg Poliklinike Medicor sa velikim iskustvom iz opšte hirurgije u celini a posebno u oblasti proktološke hirurgije.

Oblast vaskularne hirurgije
Je jako prisutna u našoj poliklinici, verovatno kao posledica dugogodišnjeg iskustva u dijagnostici ali i u lečenju vaskularnih pacijenata.Vodeći vaskularni hirurzi Poliklinike Medicor su Prof dr Goran Kronja jedan od najboljih vaskularnih hirurga koje je VMA ikada imala, kao i dr Aleksandar Simić. U najvećem broju slučajeva lečenje vaskularnih pacijenata u Poliklinici odnosi se na lečenje teških slučajeva začepljenih glavnih arterija buta i potkolenice bilo na bazi aterosklerotskih, metaboličkih (dugogodišnja neregulisana šećerna bolest, povišene masnoće u serumu,..) ili promena kao posledica dugotrajnog pušenja sa jako otežanim hodom, često ne dužim od bezbolnih najviše do 100 m, sa pojavom gangrene ili pretećom amputacijom.Takođe veliki broj pacijenata odnosi se na one sa prisutnom dubokom ili površnom venskom trombozom, od kojih je duboka venska tromboza izuzetno ozbiljna bolest, ne retko opasna po život ako se ne prepozna na vreme, koja traži brzu i pravovremenu terapiju, laboratorijsko praćenje bolesnika kao i niz drugih mera od strane iskusnog vaskularnog hirurga.Od intervencija koje Prof. dr Kronja obavlja treba pomenuti trombektomije (vađenje tromba iz površnih vena koje su zapaljenski izmenjene) ali i sklerozaciju proširenih vena kao i kapilara što često ima funkcionalni značaj a pored toga i estetski.Takođe vrlo uspešno se bavi i lečenjem hemoroida sklerozantnom terapijom.

Oblast ortopedije sa traumatologijom
Je zastupljena u delu koji se odnosi na intervencije kada se sumnja na prisustvo iščašenja ili preloma, gde zahvaljujući rendgenskoj i ultrazvučnoj dijagnostici i kliničkom pregledu odmah možemo da postavimo dijagnozu a istim sredstvima i da proverimo efekte repozicije i fikascije ozleđenog zgloba ili kosti na kojoj smo prethodno registrovali promene.
Vodeći ortopedski hirurzi u Poliklinici Medicor su Prof dr Dragan Nikolić, dugogodišnji načelnik Klinke za ortopediju i traumatologiju VMA, kao i dr Milimir Košutić, doskorašnji načelnik istoimene Klinike.

Oblast urologije
Prisutna je najčešće kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na prisustvo kamena ili peska u bubregu, mokrovodu ili bešici.Razna upalna stanja urinarnog trakta takodje nisu retka.Posebno poglavlje su bolesti prostate, često uz savemenu medikamentoznu terapiju, rešiva stanja koja ipak traže povremene kontrtole.Od hirurških uroloških procedura u Poliklinici Medicor da spomenemo frenulotomiju kao i cirkumciziju ali i otklanjanje kondiloma u genitalnoj regiji putem termokauterizacije.Zamene uroloških katetera u Poliklinici ili u domu pacijenta takođe spada u svakodnevne aktivnosti.

Vodeći urolozi u Poliklinici Medicor su Prof dr Dejan Elaković i Prof dr Borislav Stijelja -dugogodišnji Načelnici klinike za urologiju VMA.